Als de slijtage doorzet, nemen de klachten meestal toe. Medicijnen en fysiotherapie helpen vaak niet meer. Een nieuwe heup is dan een goede oplossing. Pijn is de voornaamste reden om operatief in te grijpen. Omdat een prothese een beperkte levensduur heeft, wordt de operatie bij jonge patiënten zo lang mogelijk uitgesteld.
Materiaal
Cement en materiaal
Als u een heupprothese krijgt, komt de steel met de gewrichtskop in het dijbeen (femur). De kom komt in het bekkenbot (acetabulum). Een heupprothese kan op verschillende manieren worden vastgemaakt in het bot; met en zonder cement. Bij deels gecementeerde heupprothesen (hybride) zet de orthopeed de teel van de heupkop met cement in het bot vast. Dit is een soort vulmiddel, geen cement uit de cementmolen. Het kunststofcement (polymethylmetacrylaat) wordt tijdens de operatie aangemaakt. Na ongeveer 10 minuten is het uitgehard en zit de prothese muurvast in het bot. Hier wordt voor gekozen indien het bot niet stevig genoeg is om een steel in vast te klemmen, hetgeen bij een ongecementeerde steel wel kan. Dit is afhankelijk van uw leeftijd, eventuele osteoporose en de stevigheid van het bot op de röntgenfoto’s. Uw orthopeed vertelt dit tijdens uw poli bezoek.
Materiaal prothese
Voor de heupkom gebruiken fabrikanten al heel lang de kunststof polyethyleen. De laatste jaren is de kwaliteit van dit materiaal verbeterd door speciale behandelingen ervan. Het doel is dat het nog slijtvaster wordt. De heupsteel is van metaal; chirurgisch staal bij de heupstelen die met cement worden vastgezet en titanium bij prothesen zonder cement. De heupkopjes moeten heel glad en hard zijn en zijn bij ons van keramiek. Dit materiaal is namelijk nog harder en gladder dan metaal. Door versterking van het keramiek is de kans op een breuk heel erg klein.
Nabehandeling
U begint zo snel mogelijk met revalideren. Bij de oefeningen in bed en het leren lopen krijgt u hulp van de fysiotherapeut. U leert eerst lopen met een looprekje en daarna met krukken. De fysiotherapeut leert u verder hoe u het beste weer kunt staan, opstaan, liggen en zitten. Indien alles goed gaat, kunt u daags na de operatie weer veilig naar huis of zorg instelling voor verdere revalidatie. Dit is voor de opname met u besproken en geregeld. Na de opname lopen de meeste mensen met krukken. Na ontslag krijgt u soms ook nog fysiotherapie. Ongeveer twee maanden na de operatie heeft u een (telefonische) afspraak met de orthopeed.
Complicaties
Ondanks alle veiligheidsmaatregelen kunnen er soms problemen (complicaties) ontstaan. Hierover wordt u op de poli uiteraard door ons geïnformeerd.
Resultaat
Veel mensen met een heupprothese voelen zich na de operatie veel beter dan daarvoor. Vaak is de pijn verdwenen, maar dat weet je nooit van tevoren. Een deel van de pijn kan blijven bestaan. Ook de operatie kan in zeldzame gevallen blijvende pijnklachten geven, bijvoorbeeld door littekenweefsel. Soms komt (een deel van) de pijn in de heup vanuit de rug – dat heet referred pain. Een nieuwe heup lost dan niet alles op en u houdt (een deel van) de pijnklachten.
Wat u van de operatie mag verwachten, is voor een groot deel afhankelijk van uw wensen: lange afstanden hardlopen met een heupprothese is voor heel veel mensen niet haalbaar, langeafstandsfietsen wellicht wel. Bespreek dit met uw orthopeed. Zo is ook geen algemeen antwoord te geven op de vraag of u en wanneer u uw beroep (weer) kunt uitoefenen.